Mujezin Al Akse: Ezane ne može niko zabraniti, pa ni izraelski parlament

05 Dec 2016
Mujezin Al Akse: Ezane ne može niko zabraniti, pa ni izraelski parlament (Screenshot AA)

Izraelski parlament Knesset je na današnjoj sjednici trebao glasati o vladinom prijedlogu zakona o zabrani korištenja razglasa za ezane u Izraelu, međutim radio BIR saznaje da je glasanje prolongirano zbog neslaganja u parlamentu. U utorak se očekuje odluka o daljnjem prolongiranju glasanja o toj osjetljivoj temi, javljaju naši izvori iz Jerusalema.

Mujezin džamije u kompleksu Al Aksa Azzam Duveyk je poručio da niko ne može stišati i zabraniti ezane, javlja agencija Anadolija (AA).

U razgovoru sa novinarom AA, mujezin Duveyk je kazao da je ezan simbol Jerusalema i da je to sveto mjesto nezamislivo bez ezana.

“Ezani datiraju još od vremena našeg Pejgambera i nastavit će se oriti iznad Jerusalema sve do Sudnjeg dana. Niko ne može stišati, niti zabraniti tu praksu“, kazao je Duveyk.

Naglasivši da niti jedan parlament, pa ni izraelski, nema kapacitete ni ingerencije da zabrani ezane, Duveyk je kazao da je ezan poziv ljudima na molitvu Bogu, a da to nikako nije sredstvo za huškanje i političke provokacije bilo kome.

“Rođen sam ovdje u Jerusalemu i odrastao sam u i oko kompleksa Al Akse. Ovo je mjesto koje mi je bilo igralište, pa mjesto za učenje. Tu sam se i zaljubio i to sada i radim. Ovo je ukratko moj život, a imam i tu čast da učim ezane u ovoj džamiji. Neopisiv je to osjećaj i uvjeren sam da nam to niko ne može oduzeti“, kazao je Duveyk.

Prijedlog odluke o “stišavanju ezana“ u Izraelu izradila je izraelska vlada koja smatra da glasni ezani “remete mir i uznemirava ljude“ u gradovima.

Ovaj prijedlog naišao je na oštre kritike Palestinaca, ali i brojnih zemalja, na čelu sa Turskom. Kritičari tvrde da je to grubo kršenje vjerskih sloboda i nastavak izraelskog obespravljivanja Palestinaca.

Glasanje o prijedlogu je trebalo biti na prošlosedmičnoj sjednici Knesseta, ali je ono odgođeno za danas jer se prijedlogu usprotivio i ćelnik desničarske jevrejske partije Yahudot HaTora i aktuelni izraelski ministar zdravstvaYakup Litzman, koji je tom prilikom kazao da bi se to ograničenje moglo odraziti i na neke jevrejske obrede.

Radio BIR/Agencije

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo