Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Civili ginu u novim udarima na Halep

, Published in Svijet Featured

Više civila je ubijeno i ranjeno u zračnim i raketnim udarima snaga predsjednika Bashara al-Assada i ruske vojske na posljednje dijelove istočnog Halepa koje kontrolira opozicija.

Zaraćene strane su prethodno bile dogovorile prekid vatre i evakuaciju boraca opozicije i civila iz opkoljenih kvartova u Halepu.

Trebali su preći u susjednu  pokrajinu Idlib, koja je pod njihovom kontrolom.

Opozicija tvrdi kako Iran opstruira realizaciju sporazuma te da je uvjetuje evakuacijom ranjenika iz opkoljenih šitskih naselja upravo iz pokrajine Idlib.

Iako je evakaucija iz Halepa trebala početi iza ponoći, još niko nije evakuiran.  Iz UN-a su kazali da oni ne sudjeluju u evakuaciji, ali da su spremni pružiti pomoć.

Gusto naseljena područja

Reporter Al Jazeere Emir Al-Abbad  javlja da granate padaju na područje koje kontrolira opozicija.

"Mete su kvartovi Mešhed, Sukkeri i Ensari. To su posljednja područja na kojima se nalaze borci opozicije. Na tom malom prostoru je veliki broj civila. Dobijamo vijesti da je u udarima bilo mrtvih i ranjenih. Dakle, meta su bili stambeni kvartovi popunjeni do te mjere da svaka granata može izazvati veliki broj žrtava i značiti masakr. Procjenjuje se da se u  ta tri opkoljena kvarta i dijelovima kvarotva Salahudin, Iza'ah, Sejfuddevle nalazi između 70 i 100.000 civila. U brojnim stanovima živi više porodica jer se veliki broj civila doselio iz naselja koje su zauzele snage sirijske vlade", javlja Al-Abbad.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr javlja sa tursko-sirijske granice da civili koji su u Halepu objavljuju očajničke apele i traže pomoć.

"Situacija u četvrtima pod opsadom je izuzetno teška. Nema bolnica, ranjeni ne mogu dobiti pomoć, nema lijekova, osnovnih potrepština, kao ni mjesta na koja se mogu skloniti. Veoma je hladno, pada kiša, mnogi su na ulicama. Gube nadu. Očekivali su da će otići iz grada. Jedan aktivista iz Halepa kaže da ovo nije pravedno rješenje jer se od ljudi traži da napuste svoje domove."

Khodr javlja kako su slični sporazumi i taktika Vlade viđeni i ranije - "držali bi neko područje dugo pod opsadom,  zatim ga bombardovali kako bi se pobunjenici predali, a civili otišli. Ovo Siriji neće donijeti mir ni pomirenje, ali Vlada ovo definitivno smatra pobjedom."

Odgođena evakuacija

Ranije u utorak, Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, saopćila je da se čula artiljerijska vatra, ali da nije jasno odakle je dolazila.

Sirijski pobunjenici, međutim, kazali su da su vladine snage nastavile da raketiraju istočni dio Halepa, prenosi Reuters. Pobunjenici navode da je napad trajao gotovo pola sata, prenosi Tanjug.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da su pobunjenici nastavili u zoru sa napadima, koje su odbile snage sirijske vlade, javila je agencija Interfaks.

Rusi tvrde da je sirijska vojska nastavila sa operacijom suzbijanja otpora u oblastima Halepa koje pobunjenici i dalje drže pod kontrolom, prenio je Reuters.

Evakuacija stanovnika opkoljenih naselja Halepa odgođena je za kasnije u srijedu, javio je ranije reporter Al Jazeere.

Prva grupa ranjenika u Halepu je spremna za evakuaciju prema zapadnom dijelu grada, a nakon toga prema južnom dijelu oblasti Halep koju pod kontrolom drže pobunjenici.

Reporter Melad Fadl javio je da se očekuje evakuacija sedamdeset ranjenika, koji će sa članovima porodica izaći u okviru prvog konvoja. Operacija je odgođena iznenada, bez jasnih razloga.

On smatra da je razlog nepostojanje neutralne strane koja bi nadzirala evakuaciju pripadnika opozicije i njihovih porodica, budući da put vodi kroz područja koja kontrolira režim.

Naoružana sirijska opozicija objavila je kasno sinoć da je sa Rusima postignut dogovor, preko posrednika, da se civili i borci evakuiraju iz istočnog dijela Halepa u prigradska naselja na zapadnom dijelu grada.

Reporter Al Jazeere Amr Halabi javlja da je opozicija saopćila kako dogovor uključuje evakuaciju civila i boraca koji mogu nositi lako naoružanje.

U međuvremenu je Turska najavila da će postaviti šatorski grad za prihvat do 80.000 izbjeglica iz tog sirijskog grada.

Masovne egzekucije

Ranije u utorak Ujedinjeni narodi su saopćili da su snage lojalne sirijskoj Vladi pogubile najmanje 82 civila u Halepu.

Izvori sa terena su za Al Jazeeru potvrdili da su Vladine snage izvršile masovne egzekucije.

Ambasador Sirije u UN-u Bashar Jafari pozdravio je danas "oslobođenje Halepa" i odbacio optužbe da je sirijska vojska izvela napade iz osvete i egzekucije civila.

On je u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da su sirijske snage oslobodile civile od "terorista" koji su kontrolirali istočni Halep, prenosi AP.

Stalni predstavnik Rusije u UN-u Vitalij Čurkin rekao je da je blizu 110.000 civila evakuirano iz istočnih dijelova grada prije početka operacije za ponovno zauzimanje tog grada.

Čurkin je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a rekao da je više od 7.790 civila, uključujući 3.946 djece, evakuirano iz Halepa u protekla 24 sata uz pomoć Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana, prenosi Tass.

SAD prati situaciju

Američki State Department saopćio je da je upoznat sa izvještajima o dogovorenom primirju u opkoljenom Halepu u čemu su posredovali Turska i Rusija.

U saopćenju se dodaje da će State Department pozdraviti taj dogovor ako bude doveo do obustave bombardiranja i omogućio ljudima da napuste tu oblast, prenosi Reuters.

Portparol State Departmenta John Kirby rekao je da ne vidi razlog da sumnja u istinitost vijesti o primirju, ali da ne može da ih potvrdi.

On je dodao da primirje u Halepu ne bi značilo kraj krvoprolića u Siriji i pozvao različite frakcije da se vrate političkim pregovorima kako bi okončali rat, prenosi Rojters.

"Mi ćemo pažljivo pratiti situaciju", rekao je Kirby novinarima.

(AjB/Agencije)

Rate this item
(0 votes)