Guterres: Glavni zadatak UN-a spriječi ratove u svijetu Istaknuto

11 Jan 2017

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres je u utorak izjavio da je glavna zadaća ove svjetske organizacije da spriječi ratove u svijetu.

U svome prvom obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku, Guterres je apelovao na uvođenje promjena u pogledu strategije, strukture i organizacije unutar Ujedinjenih naroda.

Naglasio je također da su glavni prioriteti UN-a uspostava globalnog mira i sigurnosti.

Podsjetio je da se milioni ljudi u zemljama gdje se vode oružani sukobi nadaju u pomoć i podršku Vijeća sigurnosti UN-a.

Upozorio je da se umjesto na rješavanje sukoba i kriza bespotrebno troši previše vremena i sredstava.

"Ljudi, s druge strane, plaćaju veliku cijenu", istakao je Guterres, dodajući kako UN mora uvesti novi pristup u svome globalnom djelovanju.

Na kraju je do sada istakao kako je propušteno mnogo prilika za sprječavanje sukoba i kriza, najviše zbog, kako je rekao, međusobnog nepovjerenja zemalja članica UN-a.

"Potrebno je da UN osnaži svoj ugled i utjecaj, pokaže autoritet te se prvenstveno posveti uspostavi mira u svijetu", poručio je Guterres u obraćanju prisutnima.

Podsjetimo, Guterres, bivši premijer Portugala, 1. januara je preuzeo funkciju generalnog sekretara UN-a od Ban Ki-moona.

(AA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo