Evropski plan B ako propadne dogovor s Turskom Istaknuto

09 Feb 2017

Više od deset država srednje i jugoistočne Evrope dogovorilo se da će krajem aprila skicirati planove za snažniju vojnu i civilnu saradnju kako bi se osigurale njihove granice u slučaju da propadne dogovor između Evropske unije i Turske o izbjeglicama, prenose agencije.

Taj dogovor, postignut prije gotovo godinu dana, znatno je srezao broj izbjeglica i migranata koji ulaze u EU iz Turske preko Grčke i Balkana, no zvanična Ankara više je puta zaprijetila da će prekinuti tu saradnju ako se odnosi s EU-om pogoršaju.

Zvaničnici ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane iz 16 država potpisali su zajedničku deklaraciju, kojom se obavezuju da će svoje policijske, civilne i vojne vlasti uputiti da sarađuju na osmišljavanju kriznog plana.

'Više ne možemo čekati'

"Ovdje imamo savršen alat da pripremimo nešto što je stvarno potrebno, a to je plan B za situaciju ako propadne dogovor između EU-a i Turske, za što trebamo biti pripremljeni", rekao je zamjenik češkog ministra odbrane Jakub Landovsky.

Evropska izbjeglička kriza, tokom koje je u Evropu stiglo gotovo milion osoba, 2015. godine otkrila je velike podjele unutar EU-a.

Mnoge od država koje su učestvovale na bečkom sastanku odbile su pozive Evropske komisije i Njemačke da podijele teret razmještaja izbjeglica primjenom sistema kvota.

Hans Peter Doskozil, ministar odbrane Austrije, države koja je preuzela vodstvo organizacije regionalnog odgovora na izbjegličku krizu, istakao je kako bi bilo bolje da je to učinila EU, no kako "više ne mogu čekati".

Ankara je u sklopu dogovora s EU-om pristala zaustavljati izbjeglice i ilegalne migrante na putu prema Grčkoj u zamjenu za finansijsku pomoć i obećanje da će ukinuti vize za turske državljane.

Unija je obećala kako će ubrzati turski put prema članstvu u tom savezu.

Neuspio pokušaj puča u Turskoj

No, tenzije između dvije strane narasle su kad je Brisel uvjetovao ukidanje viznog sistema time da Turska promijeni svoje protivterorističke zakone, što je ona odbila.

Dodatno pogoršanje dogodilo se nakon neuspjelog pokušaja puča u Turskoj prošlog jula.

Evropska unija kritikovala je turski odgovor na taj puč tvrdeći da je pritvoren ogroman broj ljudi te da su smanjene ljudske i medijske slobode.

Izvor: Agencije

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo