Vandali oštetili mezarje u Kopenhagenu

27 Feb 2017

Nadgrobni spomenici muslimanskog mezarja na gradskom groblju u glavnom gradu Danske Kopenhagenu devastirani su vandalskim napadom.

Novinarka porijeklom iz Pakistana Rushy Rashid je jučer posjetila mezar svoje majke na gradskom groblju u Kopenhagenu, a tamo je zatekla desetine nišana na mezarju kako su oboreni na tlo i znatno oštećeni.

Rashid je slučaj prijavila danskoj policiji, ali njena prijava nije uzeta u razmatranje pod obrazloženjem da “nije lično povezana“ sa osobama koje su sahranjene u devastiranim grobovima.

Novinarka je slučaj i fotografije oštećenog mezarja objavila na društvenim mrežama i izazvala veliku pažnju javnosti i medija.

Rashid su potom pozvali iz policije i, uz izvinjenje zbog “proceduralne greške“, saopštili joj da je pokrenuta istraga o slučaju.

U izjavi za lokalne medije, Rashid je kazala da joj se javio veliki broj građana Kopenhagena koji su voljni donirati sredstva za obnovu porušenih nadgrobnih spomenika.

Ovo nije prvi slučaj skrnavljenja muslimanskog mezarja u sklopu gradskog groblja Vestre u Kopenhagenu. U napadu vandala 2005. godine je uništeno više od 100 nadgrobnih spomenika. Slični napadi su se događali i u danskom gradu Esbjergu i Odensi.

Pogledajte fotografije ispod teksta

BIR/Agencije

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo