Izbjeglice ponovo u kampu u Calaisu: Vlast zabranila hranu za izbjeglice

03 Mar 2017

Nakon što je zatvoren u oktobru prošle godine, u izbjegličkom kampu Calais na sjeveru Francuske ponovo se počinju skupljati izbjeglice sa Bliskog istoka, javlja agencija Anadolija (AA).

Lokalna vlast poduzima neke mjere kako bi spriječila ponovno naseljavanje ovog kampa. S tim u vezi, zabranili su graditi mobilne štandove koji pružaju hranu za izbjeglice i gdje imaju mogućnost da se tuširaju.

Francuska općina Calais zabranila je i da se izbjeglicama dijeli hrana. Zatražili su od volontera i uposlenika humanitarnih organizacija na tom području da se pridržavaju ove odluke.

Načelnica Natacha Bouchart kazala je za lokalne novine "La Voix du Nord" da iako je s ljudske strane to teško reći, ali da su protiv humanitarne pomoći.

Calais je juče posjetio i ministar unutrašnjih poslova Bruno Le Roux, koji je poručio da neće dozvoliti formiranje novih kampova u gradu.

Broj izbjeglica u ovom gradu dostizao je i 10.000 nakon čega je vlada donijela odluku da ih rasporedi na različite dijelove Francuske. Zvaničnici tvrde da se u Calaisu trenutno nalazi 300 do 400 izbjeglica i da je 70 posto među njima mlađe od 18 godina.

(AA)

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo