Muslimani kongresmeni osudili revidiranu uredbu

07 Mar 2017

Zabrana koju je donio predsjednik SAD-a i dalje predstavlja akt koji se odnosi na muslimane, poručio je kongresmen Keith Ellison.

Kongresmen Keith Ellison, prvi musliman koji je izabran u Kongres SAD-a, osudio je revidiranu uredbu o migrantima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa iz koje su izuzeti državljani Iraka.

"Zabrana koju je donio Trump i dalje predstavlja zabranu koja se odnosi na muslimane", poručio je Ellison na Twitteru, prenosi Anadolija.

Podsjetio je kako je Trump i tokom predizborne kampanje iznosio vrlo negativne komentare o muslimanima.

"Trump je i tada govorio da će spriječiti ulazak muslimanima u SAD. Sada govori da to nije zabrana koja se odnosi na muslimane", naveo je kongresmen.

Još jedan kongresmen musliman Andre Carson nazvao je novu Trumpovu uredbu "Zabranom protiv muslimana, verzija 2.0".

"Trump ponovo pokušava realizirati sličnu zabranu. Protivimo se zatvaranju granica SAD-a za muslimane", poručio je Carson.

Iračani mogu putovati u SAD
Trump je u ponedjeljak potpisao revidiranu uredbu o migrantima iz koje su izuzeti državljani Iraka.

Trumpovu raniju odluku o zabrani putovanja u Sjedinjene Američke Države građanima sedam većinski muslimanskih zemalja odbacio je američki sud.

Na spisku zemalja čiji državljani 90 dana neće moći putovati u SAD ostali su Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen.

Irak je, navodno, uklonjen sa spiska zato što je Vlada Iraka uvela dodatne mjere kontrole imigracijske procedure, kao i zbog zajedničke borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo