UN: Sirija je postala ogromna soba za mučenje

15 Mar 2017

Bivši sirijski zatvorenici svjedočili su pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava o patnji koju su pretrpjeli.

Vodeći zvaničnici UN-a za ljudska prava pozvali su u utorak na oslobađanje desetaka hiljada zatvorenika iz sirijskih zatvora, a da se mučitelji izvedu pred sud kao dio trajnog mira, prenose agencije.

Bivši sirijski zatvorenici također su svjedočili pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava o patnji koju su pretrpjeli i zabrinutosti za muškarce, žene i djecu koje u zatočeništvu još drže vladine snage ili oružane grupe, uključujući Al Nusru i tzv. Islamsku državu Irak i Levant (ISIL).

"Danas je cijela država postala soba za mučenje, mjesto užasnog terora i apsolutne nepravde", rekao je UN-ov povjerenik za ljudska prava Zeid Rad al-Husein.

 

"Mora se ustanoviti odgovornost, utvrditi istina i obeštetiti sirijski narod, to je jedini način da se uspostave pomirenje i mir", rekao je on na ženevskom forumu.

Poziv na prekid mučenja i egzekucija

Zeid je zaraćene strane pozvao da prestanu mučiti ljude i prekinu s egzekucijama, oslobode zatvorenike i daju barem osnovne informacije njihovim porodicama.

Izaslanstvo Vlade Sirije nije prisustvovalo na forumu, ali je opovrgnulo optužbe o sistematskoj torturi.

Predstavnik iz Rusije, glavni saveznik Damaska, događaj je nazvao "gubitkom dragocjenog vremena".

Paulo Pinheiro, predsjedavajući UN-ove komisije za istragu, rekao je da je u njihovom izvještaju iz 2014. ustanovljeno kako raspon smrti u zatvorima pokazuje da je Assadova vlada odgovorna za "istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti".

( Agencije )

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo