Pariz i Berlin predlažu osnivanje evropskog centra za suzbijanje radikalizacije

16 Mar 2017

Pariz i Berlin predložit će osnivanje evropskog centra za suzbijanje i sprječavanje radikalizacije, najavili su u srijedu u Parizu francuski ministar unutarnjih poslova  Bruno Le Roux i njegov njemački kolega Thomas de Maiziere.

"Odlučili smo predložiti evropskim tijelima poseban rad na suzbijanju i na sprječavanju radikalizacije i donijet ćemo zajedničku inicijativu za osnivanje evropskog centra za razmjenu iskustva o tom pitanju koje se tiče čitave Evrope", rekao je Roux na zajedničkoj konferenciji za novinare  s De Maiziereom u francuskom ministarstvu unutarnjih poslova.

"Već smo učinili puno na polju represije (...), ali ona nikada ne može biti jedini odgovor u borbi s terorizmom", dodao je De Maiziere u času kada je Evropa od 2015. na udaru neviđenih džihadističkih napada.

"Osnivanjem ovog centra ne želimo zamijeniti nacionalne modele, nego okupiti različite djelatnosti na tom području, ocjenjujući djelovanje ISIS-a i nudeći argumente protiv takvog djelovanja kako bismo doprli do mladih sklonih radikaliziranju", rekao je, prenosi Hina.

Ocijeni
(0 glasova)

Povezani članci (by tag)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo