Turska obilježila godišnjicu bitke kod Çanakkale Istaknuto

18 Mar 2017

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Binali Yildirim prisustvovali su ceremoniji obilježavanja 102. godišnjice pomorske bitke kod Canakkalea, a na mezarju na Galipolju su položili cvijeće na spomen obilježje šehidima palim u ovoj bici, te se upisali u knjigu sjećanja.

Ceremoniji na Galipolju su osim predsjednika Erdogana i premijera Yildirima prisustvovali i načelnik Generalštaba Turske Hulusi Akar, zamjenik premijera Numan Kurtulmus, turski ministar odbrane Fikri Isik te mnogi drugi ministri

Yildriim je izjavio je kako Turska neće pružiti priliku onima koji vode u rat, sukobe i mržnju jer ta zemlja pridaje pažnju, miru, prijateljstvu i bratstvu.

On je dodao kako se svake godine okupljaju u Canakkaleu kako bi obnovili ljubav prema slobodi.

Yildirim je podsjetio na važnost borbe održane prije 102. godine te dodao kako se tada na strani Turske nisu borili samo državljani 81 grada te zemlje, već da su dolazili i iz Sirije, Palestine, Iraka, BiH, Kosova, Kavkaza…

- Danas mi kao nove generacije koje se pripremaju da obilježe 100. godišnjicu Republike tu slavnu historiju, taj osjećaj o slobodi, vjerno nosimo u budućnost. Kada dođemo u problem, kada problem pogodi ovu zemlju, uz isti duh i istim uzbuđenjem ustajemo uspravno na noge pobjeđujući sve nedaće - istakao je Yildirim.

Tom prilikom je podsjetio kako uz vodstvo predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana rade na postavljanju novih ciljeva, ali i tome da ono što je ostvareno u prošlosti bude trajno očuvano.

- Imamo dva sna, sreću ovog naroda i blagostanje zemlje, budućnost. Radimo danonoćno da ostvarimo te snove - rekao je Yildirim koji je podsjetio da će 16. aprila u Turskoj biti održan referendum o setu ustavnih promjena.

Prema njegovim riječima to će biti dan kada će snovi i nade postati stvarnost.

Podsjetio je i na to da su danas u Canakkaleu postavljeni temelji mosta ”Canakkale 1915”.

(AA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo