Logo
Print this page

Zar nije fašizam isticanje transparenta koji poziva na ubistvo Erdogana?

, Published in Svijet Featured

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu vezano za transparent na mitingu održanom u Bernu, u subotu, na kojem je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predstavljen kao meta kazao je kako je isticanje transparenta pokazatelj do koje je tačke došla jedna socijalistička, jedna politička partija.

Cavusoglu se u Antaliji sastao sa predstavnicima nevladinih organizacija te tom prilikom se osvrnuo na miting koji su u švicarskom gradu Bernu u subotu organizirale terorističke organizacije i njihove pristalice. Na tom je mitingu, između ostalog, istaknut transparent sa crnom podlogom i fotografijom Erdogana sa uperenim pištoljem u glavu te porukom “Ubij Erdogana” (Kill Erdogan) ispod koje je pisalo i "Sa vlastitim oružjem". Miting kojem su prisustvovali pripadnici terorističkih organizacija PKK-a, DHKP-C i YPG održan je na trgu ispred zgrade Federalnog parlamenta u Bernu.

Cavusoglu je podsjetio na diplomatske reakcije Turske koje su uslijedile nakon mitinga i isticanja skandaloznog transparenta.

”Ono što se desilo u Švicarskoj prije dva dana nije nešto što se može prihvatiti. Zvao sam i švicarskog ministra vanjskih poslova Didiera Burkhaltera. Zaista nije prihvatljivo da jedna partija u Švicarskoj, jedna socijalistička partija ima aktivnosti sa pripadnicima PKK-a, odnosno sa pripadnicima terorističke organizacije kao i korišteni slogani tokom tih aktivnosti”, smatra Cavusoglu.

Dodao je kako je pogotovo neprihvaljivo da se u glavnom gradu, Bernu, uzvikuje ”Kill Erdogan”.

”Isticanje ovog transparenta, pokazuje do koje je tačke došla jedna socijalistička, jedna politička partija. Do linije terorizma, ako to nije fašizam, šta je? Kada im se to kaže smeta im”, dodao je Cavusoglu.

On se osvrnuo i na politički stav Evrope i politike naročio Evropske zajednice (EU) protiv Turske, koja je uočljiva u posljednje vrijeme.

”Ako je jedna politička i ujedno socijalistička partija došla do linije fašizma, teško Evropi. To pokušavamo pojasniti. Šta znači isticanje transparenta ”Ubij Erdogana” na zgradi političke partije, zar to nije fašizam, zar to nije podrška terorističkoj organizaciji, djelovanje zajedno sa njom. Odnosno to znači da si na istoj lini sa terorizmom, sa terorističkom organizacijom”, izjavio je Cavusoglu.

Cavusoglu je dodao kako je to nažalost tačka do koje je došla Evropa.

”Evropa ide ravno u provaliju, mi to govorimo, ponovo im smeta. Neka već jednom izvuku glave iz pijeska”, poručio je ministar vanjskih poslova Turske.

Cavusoglu je rekao kako je njegov švicarski kolega kazao kako će biti pokrenuta istraga, te dodao da će turska strana pratiti koje su mjere poduzete.

Osvrnuo se i na snimke na kojima se vide ruski vojnici u uniformama sa amblemom terorističke organizacije YPG. Slični snimci pojavili su se ranije i sa američkim vojnicima.

”To je pokazatelj da ove zemlje sarađuju i mogu sarađivati čak i sa terorističkim organizacijama kada im to odgovara”, rekao je Cavusoglu koji je dodao kako je sramotno da velike zemlje u slabosti budu uz terorističke organizacije u Siriji i da nose njihove uniforme.

(AA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB