Arapski svijet: Pomirenje s Izraelom i stvaranje palestinske države

30 Mar 2017

Arapski lideri su u srijedu na kraju jednodnevnog samita u Jordanu istaknuli da su spremni za historijsko pomirenje s Izraelom ako se povuče s područja koje je okupirao u ratu 1967. godine.

U saopštenju koje je pročitao generalni sekretar Arapske lige objavljuje se da će arapske države podržati palestinsko-izraelske mirovne pregovore o dovršetku decenije dugog sukoba ako će se zagarantovati stvaranje palestinske države pored Izraela. Time su ponovili svoju ponudu o „pomirenju“ iz 2002. kojom se zatražilo izraelsko povlačenje, te dogovor o palestinskim izbjeglicama, stoji u saopštćenju objavljenom nakon samita.

Arapski predstavnici su došli do zajedničkog zaključka nakon sedmica povišenih tenzija zbog stava Sjedinjenih Država pod novom administracijom predsjednika Donalda Trumpa koji je izrazio otvorenost prema rješenju s jednom državom, što predstavlja preokret u odnosu na dotadašnje stavove američkih vlasti i međunarodne zajednice.

Samit Arapske lige, 28. po redu, otvoren je u srijedu u turističkom mjestu Sweimeh na obali Mrtvog mora u Jordanu a  prisustvovalo je 15 šefova država iz 22 zemlje članice.  

Arapski lideri su raspravljali o sukobima u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu, te o palestinskom pitanju.

Generalni sekretar UN-a Antonio  Guterres, šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, predsjedajući Afričke unije Moussa Faki i posebni američki mirovni posrednik Jason Greenblatt također su prisustvovali jednodnevnom samitu.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo