Kina zabranila brade i pokrivanje lica u pokrajini Xinjiang

01 Apr 2017

Kina intenzivira borbu protiv onoga što smatra vjerskim ekstremizmom u svojoj zapadnoj pokrajini Xinjiang, u kojoj živi 10 miliona muslimana, javlja CNN.

Najnovije mjere koje su izlistane u novom zakonu protiv ekstremizma stupaju na snagu u subotu, te su uslijedile nakon niza koraka poduzetih u cilju jačanja nadzora u regionu, među kojima su oduzimanje pasoša i obavezni GPS lokatori u automobilima.

Novi zakon, koji je objavljen na regionalnom novinskom portalu koji pripada pokrajinskoj upravi, zabranjuje između ostalog zagovaranje ili propagiranje ekstremističkih ideja, pokrivanje cijelog lica ili prisiljavanje drugih da to čine, promoviranje vjerskog fanatizma puštanjem brade ili biranjem imena na abnormalan način, nedozvoljavanje djeci pristupa državnom obrazovanju, objavljivanje, skidanje ili čitanje članaka, publikacija i audio-video materijala ekstremističkog sadržaja.

Zakon ne objašnjava detaljno ove mjere niti definira šta je "abnormalno", ali China Daily, državni dnevni list na engleskom jeziku, navodi da će duge brade biti zabranjene "jer se smatra da one promoviraju ekstremizam", javlja Fena.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo