Nakon referenduma o ustavnim promjenama u Turskoj počela prilagodba zakona Istaknuto

17 Apr 2017

Nakon što je na referendumu održanom u nedjelju u Turskoj narod podržao set ustavnih promjena u toj zemlji, tursko Ministarstvo pravde je počelo radove na preinačavanju određenih zakona, javlja Anadolu Agency (AA).

Predložena ustavna reforma u Turskoj predviđa jačanje ovlasti predsjednika države, a ukidanje funkcije premijera.

Parlament će povećati broj zastupnika sa 550 na 600, a kandidati na parlamentarnim izborima će moći biti svi građani Turske s napunjenih 18 godina. Dosad su kandidati mogli biti osobe s navršenih 25 godina.

Predsjednik će moći zadržati veze s političkom partijom, a predviđeno je i da se prvi predsjednički izbori, u skladu s novim Ustavom, održe u novembru 2019. godine.

Mandat predsjednika će trajati pet godina i ista osoba će tu funkciju moći obnašati najviše dva mandata.

Zbog svega navedenog potrebno je izvršiti preinake u 144 člana u sedam zakona, počevši od zakona o predsjedničkim izborima, o parlamentarnim izborima, o glasačkim tijelima, o političkim partijama, o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, o sudstvu te vojnom kaznenom zakonu.

U zakonu o predsjedničkim izborima bit će potrebno izvršiti preinake u sedam stavki, o parlamentarnim izborima u devet stavki, o glasačkim tijelima deset te o političkim partijama u 11 stavki.

Također, potrebno je izvršiti promjene u 30 stavki zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, u zakonu o sudstvu u 27 stavki, a u vojnom kaznenom zakonu u 50 stavki.

(AA)

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo