Logo
Print this page

Fotografija spašavanja ranjenog sirijskog dječaka koja je obišla svijet

, Published in Svijet Featured

Prilikom napada autobombom na izbjeglički konvoj u sirijskom Halepu ubijeno je 126 osoba, među njima je veliki broj djece. U trenutku nastanka potpunog haosa, fotografi su odlučili ostaviti fotoaparate po strani i uključiti se u akciju spašavanja povrijeđenih. Jedna fotografija spašavanja dječaka obišla je svijet.

Naime, fotograf i aktivist Abd Alkader Habak nakratko je izgubio svijest zbog eksplozije, a kada je došao sebi počeo je pomagati povrijeđenima.

"Prizor je bio užasan, posebno kada sam vidio djecu kako plaču i umiru. Zbog toga sam odlučio da zajedno s kolegama ostavim aparat i počnem spašavati ranjene", kazao je Habak za CNN.

Prvo dijete kojem je prišao bilo je već mrtvo. Zatim je prišao drugom djetetu i svi su mu govorili da ga ostavi jer je već mrtvo, ali nije bilo, Habak je primijetio da dječak diše. Podigao ga je i počeo trčati prema ljekarima, a kamera koju je nosio je snimala haos.

"Dijete me je čvrsto držalo za ruku i gledalo u mene", kazao je Habak.

Fotografiju Habaka koji trči s djetetom u naručju snimio je njegov kolega Muhammad Alrageb.

"I ja sam pomagao povrijeđenima, a onda sam počeo fotografisati. Želio sam snimiti sve kako bismo bili sigurni da će neko za ovo odgovarati", kazao je Alrageb.

Habak je dječaka, za kojeg pretpostavlja da je imao šest ili sedam godina, ostavio u vozilu hitne pomoći. Ne zna da li je preživio.

Nakon toga je otrčao na mjesto eksplozije kako bi pomogao drugima i prišao je jednom od 68 ubijene djece, čije je tijelo ležalo na zemlji. Preplavljen emocijama, Habak se srušio.

"Emocije su me savladale. Ono čemu smo moje kolege i ja svjedočili je neopisivo", dodao je Habak.

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB