Muslimani u zapadnoj Kini doživljavaju represiju za vrijeme posta Istaknuto

01 Jun 2017

Vlasti u Kini pokušavaju zabraniti muslimanima u pokrajini Xinjiang da poste tokom ramazana. Prema Svjetskom ujgurskom kongresu, dužnosnici su naredili da svi restorani ostanu otvoreni i uveli su niz mjera koje su osmišljene kako bi spriječile ljude da obavljaju svoju vjersku dužnost, piše independent.

Većinsko stanovništvu u pokrajini Xinjiang su Ujguri, turkmenska etnička grupa koja je žrtva dugotrajne represije jer Peking konstantno pokušava izbrisati religijski i svaki drugi izraz koji ne podrazumijeva vjernost komunističkoj partiji u Kini.

Također, partija se boji vjerskog ekstremizma jer pokrajina graniči s nekoliko većinski muslimanskih zemalja u kojima nasilje radikalnih islamista postaje sve veći problem.

Industrijski i komercijalni biro iz Aksua je objavio da su ovakvi potezi povučeni kako bi se održala stabilnost, te da će tokom ramazana biti povećan inspekcijski nadzor. Zbog ovih mjera partijski aktivisti u 24-satnim smjenama čuvaju zgrade kako bi bili sigurni da niko ne posti.

Istovremeno, u susjednoj pokrajini Hotan učenicima je rečeno da se petkom moraju okupiti kako bi "zajedno istraživali, gledali crvene (komunističke) filmove i bavili se sportskim aktivnostima kako bi obogatili svoj društveni život tokom raspusta". Poznato je da muslimani petkom klanjaju džuma-namaz, a osim toga, oni koji poste će imati jako malo energije za sportske aktivnosti.

Jedan dužnosnik u pokrajini Hotan je odbio objasniti jesu li mjere uvedene isključivo kako bi spriječile Ujgure da poste i obavljaju molitvu. Drugi dužnosnik je kazao da je državnih službenicima zabranjeno da poste i da će snositi posljedice ukoliko budu uhvaćeni da poste.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo