Katar: Mjere arapskih zemalja 'neopravdane' Istaknuto

05 Jun 2017

Ministarstvo vanjskih poslova Katara je saopćilo kako žali zbog mjera koje su poduzele arapske države, nazvavši ih “neopravdanim“.

"Mjere su neopravdane i temeljene su na tvrdnjama i navodima koji, ustvari, nemaju temelja", navodi se u saopćenju.

Navodi se, također, da te odluke neće utjecati na “živote građana“.

“Cilj je jasan, a to je nametnuti nadzor nad državom. To je, samo po sebi, kršenje njenog suvereniteta", navodi se u saopćenju.

I Jemen prekida odnose

Međunarodno priznata Vlada u Jemenu prekinula je, također, diplomatske odnose s Katarom, optužujući ga za saradnju sa šiitskim pokretom Husi, bliskog Iranu, prenijela je državna agencija Saba.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su saopćili ranije kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom.

Saudijska Arabija je saopćila da prekida veze sa svojim susjedom i da je povukla sve katarske vojnike iz rata u Jemenu.

Ta zemlja je to saopćila preko Saudijske novinske agencije, poručivši kako je taj potez potreban kako bi kraljevstvo zaštitilo državnu sigurnost.

Tri zalijevske zemlje su dale katarskim turistima i ljudima iz Katara koji žive u tim zemljama dvije sedmice da ih napuste.

Opoziv za diplomate

Saudijska Arabija je, također, zatvorila granicu s Katarom i obustavila zračni i morski saobraćaj s tom zemljom, pozvavši sve zemlje da urade isto.

Ranije je Bahrein saopćio kako prekida veze s Katarom.

Ministar vanjskih poslova Bahreina je u saopćenju naveo kako će povući diplomatsku misiju iz glavnog grada Katara - Dohe u roku od 48 sati.

On je istovremeno naveo kako bi sve katarske diplomate trebale napustiti Bahrain u istom periodu.

Egipat je, također, najavio da će svoj zračni prostor i luke zatvoriti za sva katarska transportna sredstva, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

Etihad ukida letove

Bahrein je, također, najavio slične mjere. Aviokompanija Etihad Airways je saopćila kako će od utorka ujutro ukinuti letove za Katar i iz te zemlje.

Svađa između zemalja je eskalirala kada je nedavno hakiran sajt Katarske novinske agencije.

"Lažne vijesti", koje su javno osudili, između ostalih, i Donald Trump, Theresa May i Vladimir Putin, tada su se pojavile i u emisijama informativnih kanala Sky News Arabia i Al Arabiya.

Nakon što je hakiran internetski sajt Katarske novinske agencije, kada su objavljene informacije, lažno pripisane katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu al-Thaniju, oba emitera sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dala su veliku pažnju netačnoj vijesti, pozvavši goste kako bi raspravljali i osudili navedeni govor.

Cyber napadi

Vlada Katara kategorično je negirala da su ikad date izjave u kojoj je čelnik države iskazao podršku Iranu, Hamasu, Hezbollahu i Izraelu, dok je navodno istovremeno sugerirao da predsjednik SAD-a Donald Trump neće dugo biti na vlasti.

"Postoje međunarodni zakoni koji se bave takvim zločinima, posebno cyber napadima. Hakerima će se suditi prema zakonu", rekao je Mohammed bin Abdurrahman al-Thani, ministar vanjskih poslova Katara.

Unatoč negiranju Katarana, Sky News Arabia i Al Arabiya nastavili su emitirati diskreditiranu vijest, što je dovelo do žalbi vezanih za upitni kvalitet novinarstva na tim kanalima.

Izvor: Al Jazeera

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo