Zatvoren ured Al Jazeere u Saudijskoj Arabiji Istaknuto

06 Jun 2017

Ministarstvo za kulturu i informisanje Saudijske Arabije je saopćilo da je u toj zemlji zatvoren ured katarske TV mreže Al Jazeere, javlja agencija Anadolija (AA).

Saudijska novinska agencija SPA je navela da je Al Jazeeri oduzeta dozvola za rad te zatvoren ured u Saudijskoj Arabiji.

Isti izvor je potvrdio da je ovakva odluka donesena zbog, kako se dodaje, podrške terorizmu.

"Ovakva odluka je donesena zbog toga što Al Jazeera popularizira planove terorističkih grupa, podržava pokret Huti u Jemenu, nanosi štetu suverenitetu Saudijske Arabije i izaziva tenzije u našoj zemlji", navodi Saudijska novinska agencija.

Katarska TV mreža Al Jazeera se još nije oglasila u vezi s ovom odlukom saudijskih vlasti.

Podsjetimo, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su saopćili ranije kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom.

Međunarodno priznata Vlada u Jemenu prekinula je, također, diplomatske odnose s Katarom, optužujući ga za saradnju sa šiitskim pokretom Huti, bliskog Iranu.

S druge strane, Katar je izrazio žaljenje zbog odluke arapskih država da prekinu diplomatske odnose zbog navodne podrške terorizmu. Odbacili su optužbe za terorizam, tvrdeći da ga sankcije neće pogoditi.

(AA)

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo