UN: Poginuo 231 civil pokušavajući pobjeći iz Mosula

08 Jun 2017

Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava u četvrtak je saopćio da "kredibilni izvještaji" pokazuju da su militanti tzv. Islamske države ubili najmanje 231 civila koji su pokušavali pobjeći od borbi na zapadnoj strani Mosula.

U saopćenju Ureda visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) navodi se da su se sva ova ubistva dogodila u naselju al-Shifaa između 26. maja i 3. juna, kada su ekstremisti otvorili vatru na porodice koje su pokušavale pobjeći iz tog naselja, javlja Xinhua.

Mnoge od žrtava su bile žene i djeca.

- Tijela onih koji su ubijeni navodno su ostavljena na ulici nekoliko dana nakon smrti. Pored onih koji su poginuli, neutvrđen broj civila je nestao - navodi se u saopćenju.

OHCHR je također saopćio da traže dodatne informacije o navodima o civilnim žrtvama nastradalim u zračnim napadima, uključujući u naselju al-Zanjili koje je pod kontrolom ISIL-a, gdje je između 50 i 80 civila ubijeno u zračnom napadu 31. maja.

- Pucanje u djecu dok pokušavaju pobjeći na sigurno sa svojim porodicama... ne postoje riječi kojima se dovoljno snažno mogu osuditi takva podla djela - kazao je visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein.

Pozvao je iračke snage sigurnosti i međunarodnu koaliciju koja se bori protiv ISIL-a da poduzmu sve moguće mjere kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Ranije je Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) saopćio da se procjenjuje da bi oko 200.000 civila moglo napustiti svoje domove u sljedećim danima.

Kako je saopćeno iz iračke vojske, više od 90 posto grada je oslobođeno od ISIL-a u velikoj ofanzivi koja je započela u oktobru prošle godine.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo