Logo
Print this page

Deklaracija četiri zemlje: Islamski učenjak Jusuf el-Karadavi stavljen na “terorističku listu”

, Published in Svijet Featured

Zajedničkom deklaracijom Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Egipta, 59 osoba i 12 humanitarnih organizacija koje podržava Katar, stavljeni su na “terorističku listu”, zbog navodne “veze sa terorizmom”, javlja Anadolu Agency (AA).

Saudijska novinska agencija SPA objavila je kako je na terorističku listu stavljeno 59 imena iz devet zemalja, među kojima je i egipatski učenjak Jusuf el-Karadavi, predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka (IUMS). Osim toga “terorističkim” je proglašeno i 12 humanitarnih organizacija.

U zajedničkoj deklaraciji navedeno je kako Doha nije uradila ono što ju je slijedovalo kada je u pitanju borba protiv terorizma i ekstremizma, te spriječavanje finansiranja terorizma. Također je naglašeno, kako je Katar, i pored brojnih upozorenja, zanemario sporazume iz 2013. i 2014. godine koji su potpisani u Rijadu, a tiču borbe protiv terorizma.

Među organizacijama koje podržava Katar, a koje su stavljene na “terorističku listu” nalazi se šest njih iz Bahreina, pet iz Katara i jedna iz Libije. Pored alima Karadavija, među 59 “terorističkih imena” nalazi se i bivši katarski ministar unutrašnjih poslova Abdullah bih Halid Al-Thani.

Na listi se nalazi 26 imena iz Egipta, 18 iz Katara, pet iz Libije, tri iz Kuvajta, po dvije iz Jordana i Bahreina, te po jedna osoba iz Saudijske Arabije, Jemena i UAE-a.

 Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat, Bahrein i Jemen su saopštili u ponedjeljak kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije.

 Saudijska Arabija, UAE i Bahrein su zatvorili svoj zračni prostor za Katar te naredili da diplomate Katara napuste te zemlje u roku od 48 sati.

 Vlasti Jordana također su se pridružile Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama i najavile degradaciju diplomatskih odnosa sa Katarom.

(AA)

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB