Logo
Print this page

Od Katara se traži ispunjavanje teških zahtjeva u cilju okončanja krize

, Published in Svijet Featured

Saudijska Arabija i druge arapske zemlje koje su prekinule odnose s Katarom objavile su u četvrtak spisak zahtjeva u cilju okončanja krize, insistirajući da Katar zatvori svoju televizijsku kuću Al Jazeera, prekine diplomatske odnose s Iranom i raskine sve veze s Muslimanskim bratstvom.

Spisak se sastoji od 13 tačaka i Kataranima su ga prezentirali kuvajtski zvaničnici koji pomažu u posredovanju u ovoj krizi, izvještava AP.

Jedan od zahtjeva je i da se okonča vojno prisustvo Turske u Kataru.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su Kataru dali 10 dana da ispuni sve zahtjeve, uključujući i isplaćivanje nespecificirane sume novca kao kompenzacije.

Katarski zvaničnici za sada nisu odgovorili na zahtjev AP-a za komentar na ovaj spisak, ali su već ranije kazali da na neke uslove nikada neće pristati, npr. zatvaranje Al Jazeere.

Kako se navodi u listi zahtjeva, Katar također mora odbiti da naturalizira građane iz ove četiri zemlje i deportirati one koji su trenutno u Kataru, što opravdavaju sprječavanjem Katara da se miješa u njihove unutrašnje poslove.

Također se traži da Katar preda sve osobe koje ove četiri zemlje traže zbog terorizma, da prestane finansirati organizacije koje SAD smatra terorističkim, te da pruži detaljne informacije o opozicionarima koje je Katar navodno finansirao u Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama.

Katar bi također morao da se politički, ekonomski i na svaki drugi način pridruži Vijeću za saradnju zemalja Zaljeva, regionalnom klubu koji je fokusiran na suzbijanje utjecaja Irana.

Ukoliko katarski zvaničnici pristanu na ove zahtjeve, vršit će se provjere ispunjavanja jednom mjesečno tokom prve godine, a zatim jednom u svaka tri mjeseca tokom druge godine od dogovora. Tokom narednih 10 godina, provjere će se vršiti jednom godišnje.

(FENA) E.F.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB