Logo
Print this page

UNHCR: Uočljiv trend spontanih povrataka u Siriju

, Published in Svijet

Agencija UN-a za izbjeglice(UNHCR) izvijestila je o uočljivom trendu spontanih povrataka u Siriji u ovoj godini, izjavio je na brifingu za novinare u Ženevi portparol UNHCR-a Andrej Mahečić, saopćeno je u petak iz UN-ove agencije.

Humanitarne agencije procjenjuju da se više od 440.000 interno raseljenih ljudi vratilo u svoje domove u Siriji tokom prvih šest mjeseci ove godine. Paralelno s njima, UNHCR je nadzirao više od 31.000 izbjeglica  koje su se istovremeno vratile u Siriju, prvenstveno iz Turske u sjevernu Siriju.

Glavni faktori koji su uticali na odluke izbjeglica da se vrate uglavnom u Aleppo, Hamu, Homs, Damask  prvenstveno su povezani s pokušajima spajanja porodica, provjere imovine, i u nekim slučajevima, stvarnog ili pretpostavljenog vjerovanja u poboljšanje sigurnosnih uslova u nekim dijelovima zemlje, saopćio je Mahečić.  

Uzimjući u obzir povećan broj povratnika i u svjetlu progresivno rastućih cifri povrataka interno raseljenih lica, UNHCR će proširiti svoju humanitarnu i zaštitnu ulogu sa snažnim naglaskom na pružanje utočišta i pomoć u obnovi ključne infrastrukture, u bliskoj saradnji s vodećim agencijama i partnerima na tom polju, kazao je portparol UNHCR-a.

Iako se javila pojačana nada u uspjeh na mirovnim pregovorima u Astani i u Ženevi, UNHCR vjeruje da se još nisu stekli uslovi za siguran i dostojanstven povratak izbjeglica u Siriju. Sigurnosna situacija u brojnim regijama u zemlji još je neizvjesna i postoje značajni rizici za osiguranje dobrovoljnog, bezbjednog i dostojanstvenog povratka, saopćio je portparol UNHCR-a u Ženevi Andrej Mahečić.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB