Kanada će se izviniti i platiti odštetu bivšem zatvoreniku u Guantanamu

04 Jul 2017

Kanadska vlada će se izviniti i platiti milionski iznos bivšem zatvoreniku u zaljevu Guantanamo koji je priznao da je ubio američkog vojnika u Afganistanu kada je imao 15 godina, dok je kanadski Vrhovni sud kasnije presudio da je on ispitivan u "teškim uslovima".

Zvaničnik koji je upoznat s ovim dogovorom u utorak je rekao da će Omar Khadr dobiti 10,5 miliona kanadskih dolara (8 miliona američkih dolara), prenosi AP.

Vlada i Khadrovi advokati su o tome pregovarali prošlog mjeseca.

Khadr, koji je rođen u Kanadi, imao je 15 godina kada su ga zarobile američke trupe nakon oružanog sukoba u navodnom kompleksu al-Kaide u Afganistanu u kojem je poginuo jedan medicinar iz američkih specijalnih postrojbi, narednik Christopher Speer.

Khadr, koji je osumnjičen da je bacio bombu koja je ubila Speera, odveden je u Guantanamo nakon čega ga je vojna komisija optužila za ratni zločin.

Khadr je 2010. godine priznao krivicu za optužbe koje su uključivale ubistvo, te je osuđen na osam godina zatvora, pored vremena koje je proveo u pritvoru.

Dvije godine poslije, on se vratio u Kanadu kako bi odslužio ostatak kazne, te je pušten u maju 2015. godine do okončanja žalbenog postupka na priznanje krivice koje je, kako je tvrdio, izvučeno od njega pod prisilom.

Omar Khadr je u Guantanamu proveo deset godina.

Vrhovni sud u Kanadi je 2010. godine presudio da su kanadski obavještajci dobili dokaze od Khadra pod "teškim uslovima" poput uskraćivanja sna tokom ispitivanja u Guantanamu 2003. godine, a zatim su te dokaze podijelili s američkim vlastima.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo