UN traži da Al Aksa i dalje zadrži status svetog mjesta

19 Jul 2017

Ujedinjeni narodi (UN) su ponovo pozvali da kompleks Al Aksa i dalje zadrži status svetog mjesta, javlja agencija Anadolija (AA).

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Farhan Haq je na dnevnoj konferenciji za medije istakao da je UN bezbroj puta ponovio da je potrebno sačuvati status svih svetih mjesta u Jerusalemu.

"Bezbroj puta do sada smo naglasili da je potrebno sačuvati status svih svetih mjesta u Jerusalemu, kao i da je važno da svako slobodno može praktikovati svoju religiju", kazao je Haq.

Izraelske snage sigurnosti su u ponedjeljak, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u Istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestiraju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze obavljaju ispred njega.

Kriza je eskalirala u petak ujutro kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al Akse, a sve je rezultiralo masovnim stampedom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al Akse, a Palestinci su prvi put nakon okupacije iz 1967. godine džuma-namaz klanjali van zidina Starog Grada.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo