Logo
Print this page

Mogherini: Ove sedmice konkretni koraci za rješenje problema u Mijanmaru

, Published in Svijet Featured

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je da u Briselu pažljivo prate dešavanja u pokrajini Arakan u Mijanmaru, javlja Anadolu Agency (AA).

"Izbliza pratim dramatična dešavanja na granici između Arakana i Bangladeša", poručila je Mogherini u pisanom saopćenju.

Naglasila je da su čelnici EU-a u stalnom kontaktu sa zvaničnicima Vlade Mijanmara.

Dodala je da su čelnicima Mijanmara već prošle sedmice izrazili zabrinutost zbog posljednjih dešavanja u tom regionu.

Istakla je da je trenutno prioritet dostava humanitarne pomoći u region.

"Potrebno je primijeniti prijedloge navedene u izvještaju, čiju pripremu je nadgledao bivši generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Kofi Annan, te riješiti problem iz temelja", poručila je Mogherini.

Na kraju je naglasila kako je u razgovorima koje je vodila prethodih dana saznala da će ove sedmice biti poduzeti konkretni koraci kako bi problem bio riješen.

Dodala je da će EU dodatno intrenzivirati humanitarnu pomoć tom regionu.

Mijanmarska administracija ne dopušta ulaz niti izlaz

S druge strane, visoki komesar Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Zeid bin Ra'ad Zeid al-Hussein izjavio je kako je stanje u Arakanu "primjer etničkog čišćenja kao iz udžbenika”.

Hussein je danas u sjedištu UN-a u Ženevi podsjetio kako podaci Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) pokazuju da je u protekle tri sedmice 270.000 arakanskih muslimana zatražilo utočište u Bangladešu.

U napadima koje mijanmarska vojska u Arakanu od 25. augusta vrši pod izgovorom borbe protiv naoružanih militanata, stradalo je na hiljade muslimana. Mijanmarska administracija ne dopušta ulaz niti izlaz s tog područja zbog čega je nemoguće utvrditi tačan broj stradalih.

Budistički nacionalisti i vojska su u napadima zapalili više od 150 sela. Na desetine hiljada arakanskih muslimana i dalje pokušava pobjeći s tog područja. Civili koji pobjegnu iz Mijanmara preko planinskih predjela, rijeke Naf ili putem mora prelaze u Bangladeš.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB