Logo
Print this page

Islamofobija u Evropi povremeno se pretvara i u nasilje

, Published in Svijet Featured

Ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Turske s Unijom, Omer Celik, u Londonu je izjavio da islamofobija nije adekvatan pojam kojim bi se opisao novi val mržnje prema muslimanima u Evropi.

"To se već pretvorilo u antiislamizam i neprijateljstvo prema islamu", rekao je Celik na konferenciji pod nazivom "Islamofobija u Velikoj Britaniji i Evropi", na kojoj su učestvovali vodeći stručnjaci o islamu i islamofobiji.

Istakao je da su antisemitske i islamofobične tendencije postale, kako je rekao, realnost Evrope.

"Ovaj val i u oblasti politike izaziva negativne reperkusije kao što su jačanje ekstremne desnice i populističkog nacionalizma. Gotovo da se u Evropi gradi na desetine novih mentalnih i ideoloških Berlinskih zidova", kazao je Celik.

Naglasio je da su, ustvari, glavne mete islamofobičnih i antisemitskih tendencija evropske vrijednosti kao što su demokratija, ljudska prava, jednakost, sloboda i pluralizam.

"Islamofobija, antisemitizam, ksenofobija i euroskepticizam su zapravo samo različite manifestacije istog pomračenog uma", rekao je turski ministar, dodajući da se univerzalne ljudske vrijednosti posljednjih godina nalaze u ozbiljnoj opasnosti.

Napomenuo je da islamofobija potiče politiku mržnje koja se, kako je kazao, povremeno pretvara i u nasilje i rasizam prema izbjeglicama, migrantima i muslimanima u Evropi.

"Kako god antisemitizam predstavlja zločin protiv čovječnosti, i kako god predstavlja prijetnju za sve, bez obzira na vjersku pripadnost, i neprijateljstvo prema islamu je, isto tako, zločin protiv čovječnosti, i predstavlja prijetnju za sve, bez obzira na našu vjersku pripadnost", kazao je Celik.

Istakao je da radikalni nacionalizam i ksenofobija utječu i na samu EU.

"Rastući radikalni nacionalizam i ksenofobija postavljaju znak pitanja o tome kako će EU živjeti zajedno s drugima", rekao je Celik.

Na kraju je ocijenio kako je utjecaj negativnih tendencija prema muslimanima na politička dešavanja uzrokovao i jačanje trendova kao što su marginalizacija i radikalizacija, te je, kako je rekao, ostavio i prostor za djelovanje terorističkih organizacija kao što je ISIS.

Na konferenciji u Londonu su učestvovali brojni evropski političari, profesori i stručnjaci za islam i evropska pitanja.


(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB