Erdogan: Turskoj više nije ni potrebno članstvo u EU

01 Okt 2017

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da Turskoj članstvo u Evropskoj uniji više nije potrebno, ali da Ankara neće jednostrano napustiti pregovore o pristupanju.

On je rekao da je EU pogrešno shvatila strpljivost koju Turska pokazuje od 1959. godine, kada je podnijela zahtjev za članstvo, te je poručio da Turska ipak neće biti strana koja će prva odstupiti sa tog puta, prenosi Andolija.

"Ustvari, vidite da nama više nije ni potrebno članstvo u EU. Unija ima samo jedan put ako želi iskorake, a to je da Tursku primi kao punopravnu članicu i počne ekonomski i kulturni napredak. Ukoliko to žele, tu smo i bit će nam zadovoljstvo da damo doprinos za evropsku budućnost. Međutim, za nas nema razlike i ako to ne učini, mi ćemo nastaviti svoj put napretka", poručio je Erdogan.

U obraćanju zastupnicima Velike narodne skupštine povodom otvaranja jesenjeg zasjedanja turskog parlamenta, on je istakao da je Turska najveća razočarenja u procesu borbe protiv terorizma doživjela od članica EU-a.

"Evropa je danas postala mjesto u kojem teroristi slobodno šetaju i mogu spremati bilo kakve operacije protiv Turske i njene legitimne vlasti", kazao je Erdogan i dodao da mnogo smeta pasivni i nedopustivi stav nekih članica Unije prema organizacijama Radnička partija Kurdistana te organizacije imama Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizator prošlogodišnjeg neuspjelog puča.

Agencije

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo