UN upozorava: Egzodus Rohinja se nastavlja Istaknuto

06 Okt 2017

Ujedinjene nacije su danas upozorile na nastavak egozodusa Rohinja iz Mijanmara, prenosi Reuters.

Već skoro dva mjeseca pripadnici manjinske muslimanske populacije iz mijanmanske provincije Rakhina bježe u Bangladeš od vojne operacije koju provode vlasti pod plaštom borbe protiv ekstremista.

Više od 515.000 ljudi je dosada stiglo u Bangladeš. UN je akcije vlasti Mijanmara opisao kao etničko čišćenje pri čemu su hiljade civila ubijene, a stotine sela spaljeno. Polovica od 400 sela u kojima su živjeli Rohinje je spaljena u napadima vojske i budističkih paravojnih formacija.

Mark Lowcock, podsekretar UN za humanitarna pitanja je ponovio apel za zaustavljanje krize i rekao da je sadašnja situacija „neprihvatljiva“.

- Dolazak prognanika iz Mijanmara nije zaustavljen. Još uvijek tamo je stotine hiljada Rohinja i moramo biti spremni na mogućnost da se egzodus nastavi - rekao je na press konferenciji u Ženevi.

On je najavio skoru posjetu zvaničnika UN-a Mijanmaru. Svaki dan u Bangladeš, navodi agencija, u prosjeku dođe oko 2.000 ljudi. Državna novinska agencija u Mijanmaru je objavila kako "se veliki broj muslimana priprema da napusti državu zbog egzistencijalnih i zdravstvenih problema i vjerovanja da nisu sigurni.

 

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo