Logo
Print this page

UN: Vjerska netrpeljivost prevladava širom svijeta

, Published in Svijet Featured

Tri četvrtine svjetske populacije živi u zemljama koje ili ograničavaju pravo na ispovijedanje vjere i uvjerenja ili imaju "visok stepen društvene netrpeljivosti koja uključuje religiju ili uvjerenja", kazao je specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za vjerska prava Ahmed Shaheed.

On je komisiji za ljudska prava Generalne skupštine UN-a rekao da vjerska netrpeljivost prevladava širom svijeta i da se povećava, izvještava Associated Press.

Naveo je da više od 70 zemalja trenutno ima zakone protiv blasfemije koji se koriste za suzbijanje drugačijih stavova, što predstavlja kršenje međunarodnih standarda ljudskih prava.

Shaheed, bivši političar i ekspert za ljudska prava s Maldiva, pozvao je te zemlje da stave van snage zakone o blasfemiji, prenosi Fena.

On je također zatražio ukidanje svih zakona koji ugrožavaju ostvarivanje prava na slobodu ispovijedanja religije ili uvjerenja, ili diskriminiraju na osnovu tog prava.

Adekvatne sankcije

Shaheed je pozvao zemlje da usvoje i provedu "adekvatne krivične sankcije koje kažnjavaju nasilno i posebno diskriminatorno ponašanje državnih ili nedržavnih aktera nad osobama na osnovu njihove religije ili uvjerenja".

Također je rekao da vlade moraju obratiti "posebnu pažnju" na izvršavanje svoje obaveze da zaštite vjerske manjine.

"Povećanja vladinih nezakonitih ograničenja za vjerske grupe ostaju jedan od primarnih i najosnovnijih faktora koji vode ka većem stepenu vjerske netrpeljivosti u bilo kojem društvu", kazao je Shaheed.

Neki su oblici diskriminacije direktni, poput zabrane nekih ili svih religija ili uvjerenja, tvrdi Shaheed.

Međutim, neki mogu biti indirektni, poput zakona koji sprečavaju izgradnju određenih objekata za prakticiranje vjere ili zabrane primanja izbjeglica ili imigranata, "tobože radi nacionalne sigurnosti, iz zemalja u kojima većina stanovnika pripada određenim vjerskim zajednicama", smatra Shaheed.

Izvor: Agencije

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB