Logo
Print this page

Vijeće sigurnosti UN-a bez rezolucije osudilo nasilje nad Rohingyama u Mijamnaru

, Published in Svijet Featured

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija objavilo je saopštenje u kojem je osudilo nasilje zbog kojeg je najmanje 607.000 pripadnika muslimanske manjine Rohingya izbjeglo iz Mijanmara u Bangladeš, javlja Anadolu Agency (AA).

Međutim, na sinoćnjoj sjednici Vijeće sigurnosti nije usvojilo i rezoluciju sličnog sadržaja koja bi imala veći legalitet od saopštenja.

Rezoluciju su podržali SAD, Velika Britanija i Francuska, a usvajanje je blokirala Kina koja, kao jedna od pet stalnih članica tog tijela UN-a, ima pravo veto glasa.

Vijeće sigurnosti je u saopštenju pozvalo vladu Mijanmara da osigura da vojska više ne primjenjuje silu u pokrajini Arakan (Rakhine).

U saopštenju je izražena zabrinutost za kršenja osnovnih ljudskih prava muslimanske manjine koja je žrtva svih oblika nasilja.

Vijeće sigurnosti također je pozvalo da se hitno mogući pristup humanitarnim organizacijama u Arakan.

Stalni ambasador Francuske u Vijeću sigurnosti Francois Delattre izjavio je nakon sinoćnje sjednice da se pred očima svjetske javnosti u Mijanmaru događa etničko čišćenje. Njegov britanski kolega Jonathan Allen je poručio da je i saopštenje snažna i jasna poruka Vijeća sigurnosti o neophodnosti hitnog okončanja nasilja.

Arakanski muslimani, Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih je najmanje 603.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Šef bangladeške diplomatije Abul Hasan Mahmood ranije je izjavio da su najmanje 3.000 muslimana ubijene.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB