Logo
Print this page

Britanski grad Oxford oduzeo ranije dato priznanje mijanmarskoj čelnici Suu Kyi

, Published in Svijet Featured
Aung San Suu Kyi pozira nakon dodjeljivanja počase titule na Oxford Univerzitety (20.07.2012.) (Photo: AFP/Ben Stansall) Aung San Suu Kyi pozira nakon dodjeljivanja počase titule na Oxford Univerzitety (20.07.2012.)

Gradska skupština Oxforda oduzela je počasnu nagradu koju je taj britanski grad ranije dodijelio aktivistici za ljudska prava Aung San Suu Kyi koja je trenutno de facto lider Mijanmara u kojem se muslimanska manjina suočava sa brutalnim nasiljem i progonom, javlja Anadolu Agency (AA).

Njen pasivni stav spram nasilja koje mijanmarska vojska i nacionalističke grupe provode nad muslimanima u Arakanu su bili povod za tajno glasanje viječnika Gradske skupštine.

“Aung San Suu Kyi je 1997. godine odlikovana Nagradom za mir Oksforda jer je u tom periodu predstavljala vrijednosti tolerancije i ljudskih prava koja propagira i naš grad. Slavili smo njenu borbu protiv vojne presije u Burmi.

Danas smo donijeli neopozivu odluku o oduzimanju tog priznanja zbog njenog pasivnog stava spram nasilja nad Rohingya manjinom“, navodi se u saopćenju Gradske uprave Oxforda koji je dom nekim od najprestižnijih univerziteta na svijetu.

U saopćenju se također, navodi da Oxford ima dobru reputaciju u svijetu kao štovalac i promotor humanitarnih vrijednosti i prava te da ne smije tu reputaciju ukaljati nagrađivanjem pojedinaca koji su slijepi na brutalno nasilje u MIjanmaru

U septembru ove godine i rukovodstvo Univerziteta u Oxfordu je uklonilo iz dvorane portret bivše studentice Suu Kyi.

Početkom ovog mjeseca irski muzičar i osnivač humanitarne organizacije Live Aid Bob Godolf odrekao se Nagrade za mir koju mu je uručio rodni grad Dublin, a razlog za to je činjenica da istu nagradu posjeduje i Suu Kyi.

Priznanje Oxforda za Suu Kyi imalo je posebnu važnost jer je to rodni grad njenog bivšeg supruga Michaela Arisa i grad u kojem su odrasla njena djeca.

Svojevremeno i dobitnica Nobelove nagrade za mir Suu Kyi je u nedjelju dobila nepopularno priznanje, odnodno nagradu za islamofoba godine“ koju joj je dodijelila Komisija za ljudska prava, nevladina organizacija u Londonu.

Arakanski muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 300 muslimanskih sela iz kojih je najmanje 620.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB