Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Iz cijelog svijeta pristižu osude Trumpove odluke o Jerusalemu

, Published in Svijet Featured

Iz svih dijelova svijeta i dalje pristižu reakcije i oštre osude svjetskih zvaničnika, vlada, institucija, raznih organizacija i udruženja nakon odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Iračka vlada je uputila diplomatsku notu Sjedinjenim Američkim Državama čiji je predsjednik u srijedu priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Iraka Ahmed Mahjoub kazao je kako je ambasador SAD-a u Bagdadu Douglas Silliman pozvan na razgovor te mu je uručena diplomatska nota.

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da je Evropska unija zabrinuta zbog poteza američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare u zgradi Evropske komisije u Briselu Mogherini je istakla da je cilj Evropske unije da Jerusalem bude sredstvo za postizanje dvodržavnog rješenja bliskoistočne krize na način da bude glavni grad i Izraela i Palestine.

“Svih 28 članica Evropske unije saglasne su da je dvodržavno rješenje jedino ispravno i da Jerusalem treba biti glavni grad obje države“, kazala je Mogherini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da se Njemačka ne slaže s odlukom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa Jerusalemom.

"Mi slijedimo rezolucije UN-a u ovom pogledu. Ovim rezolucijama se predviđaju i razgovori o statusu Jerusalema u okviru pregovora čiji cilj je uspostava dviju država. Priželjkujemo intenziviranje ovog procesa, ali u tom kontekstu ne slažemo se s odlukom koja je donesena sinoć", kazala je Merkel novinarima nakon sastanka u Berlinu s premijerom libijske Vlade nacionalnog jedinstva Fayezom al-Sarrajom.

Rusija je također duboko zabrinuta zbog Trumpove odluke da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Iz Ministarstva vanjskih poslova te zemlje upozoravaju da bi ovakva odluka mogla produbiti izraelsko-palestinski spor te da Rusija ostaje pri principima Ujedinjenih nacija kada je u pitanju ovaj spor. Podcrtan je stav Rusije da glavni grad palestinske države bude Istočni Jerusalem, a Izraela Zapadni.

I rusko Vijeće muftija osudilo je odluku američkog predsjednika i pozvalo Washington da ispravi ovu pogrešnu odluku.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je izjavio da je odluka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, jednostran postupak.

"Odluka SAD-a o Jerusalemu je jednostrana. Ovu odluku ne potvrđujemo i osuđujemo je zbog toga što je protivna međunarodnom pravu", rekao je Macron novinarima nakon sastanka s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem u Dohi.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je telefonom razgovarao s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o posljednjim dešavanjima u vezi s Jerusalemom.

Erdogan i papa Franjo su tokom razgovora naglasili da je posljednji postupak američke administracije, u vezi s pitanjem Jerusalema, zabrinjavajući.

Dvojica sagovornika su napomenuli da međunarodna zajednica treba reagovati na bilo koji postupak u vezi s Jerusalemom koji bi predstavljao kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija (UN). Također su poručili da će u svojim izjavama jasno isticati da je postupak koji je poduzela administracija SAD-a pogrešan.

Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini odluka predsjednika SAD-a Trumpa je zabrinjavajuća, jer je jednostrana i ne doprinosi mirnom rješenju izraelsko-palestinskog pitanja.

"Status Jerusalema je definiran rezolucijama Ujedinjenih nacija i međunarodnim pravom koje bi trebalo biti obavezujuće za svakog. Jerusalem je sveti grad u kojem su smješteni objekti vjerske i kulturne baštine svih velikih religija svijeta. Ova odluka bi mogla izazvati posljedice koje je teško predvidjeti. Očekujemo od najodgovornije zemlje svijeta da svoje odluke donosi u skladu sa težnjama za svjetskim mirom i razumijevanjem među narodima i kulturama", navode iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Prof. Dr. Ali Erbas, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet), odluku Trumpa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela nazvao je "nepromišljenim korakom".

"Ovo je nepromišljen korak kojim su ignorisani čovječanstvo, tradicija i međunarodno pravo. Ovaj postupak predstavlja i pokušaj da se nepravednim načinom na palestinskom teritoriju Jerusalem prizna glavnim gradom Izraela", naveo je Erbas.

Naglasio je kako je Jerusalem, koji je bio prva kibla u islamu, ovih dana izložen krajnje nepravednom postupku, podsjetivši da je Jerusalem kroz historiju bio najljepši primjer modela jedinstva u različitosti.

Savjetodavno vijeće žena u Organizaciji islamske saradnje (OIC) je saopćilo da odluka predsjednika SAD-a nema nikakvo historijsko niti političko opravdanje.

"Ova odluka koja nema nikavo historijsko, političko, humanističko niti diplomatsko opravdanje predstavlja ogromno izazivanje muslimanskog svijeta, cijelog čovječanstva, kao i kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija (UN)", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je Trumpova odluka neodgovorna i da otvoreno krši međunarodno pravo.

"Palestinci, posebno žene i djeca, koji godinama pod okupacijom i progonom vode borbu za pravo i pravdu, nisu usamljeni. Jerusalem, koji je bio prva kibla po islamu, predstavlja zajedničko pitanje svih muslimana. Osim toga, Jerusalem, grad vjerovjesnika, predstavlja simbol jedinstva i suživota za cijelo čovječanstvo", navodi se u saopćenju.

Izrael je Istočni Jerusalem okupirao 5. juna 1967. godine, a 1980. je Jerusalem jednostrano proglasio glavnim gradom. Iste godine uslijedila je reakcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) koje je donijelo rezoluciju 478 i proglašenje nazvalo ništavnim.

Ambasade svih zemlja koje su priznale izraelsku administraciju nalaze se u Tel Avivu. SAD je Trumpovim potezom postao prva zemlja koja je Jerusalem priznala kao glavni grad Izraela. Ova odluka američkog predsjednika izazvala je niz oštrih reakcija brojnih zemalja i organizacija.

(AA)

Rate this item
(0 votes)