Logo
Print this page

Palestinci poručili Trumpu da ih njegove prijetnje neće obeshrabriti

, Published in Svijet Featured
PLO: Hanan Ashrawi Foto: Agencija Wafa PLO: Hanan Ashrawi

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) reagovala je na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će SAD uskratiti pomoć zemljama koje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) glasaju protiv njegove odluke da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

"Predsjednik Trump bi trebao znati da postoje stvari koje nisu na prodaju niti predmet ucjena, posebno stvari koje se tiču principa, legalnosti i morala", navodi se u saopćenju koje potpisuje članica izvršne komisije PLO-a Hanan Ashrawi.

Dodala je i da će se SAD ovakvim postupcima i politikom samo dodatno izolirati na globalnom nivou.

"Ucjena je najefikasniji način za SAD da se dodatno samoizolira i oslabi svoj utjecaj i ugled na međunarodnom nivou", dodaje se u saopćenju.

Na kraju se naglašava i kako Palestinci neće biti obeshrabreni ovakvim postupcima američke administracije.

"Ovo nas neće uplašiti i obeshrabriti. Velika većina članica Generalne skupštine UN-a će poštovati svoje pravne i političke obaveze prema Palestini", zaključuje se.

Podsjetimo, Trump je zaprijetio da će SAD uskratiti pomoć zemljama koje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) glasaju protiv njegove odluke da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

"Oni primaju stotine miliona dolara, čak i milijarde dolara, a onda glasaju protiv nas. Pratit ćemo te glasove. Neka glasaju protiv nas. Mnogo ćemo uštedjeti. Nismo mnogo zabrinuti", kazao je Trump u obraćanju u Bijeloj kući.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley ranije je također poslala prijeteće pismo članicama Generalne skupštine UN-a uoči glasanja o rezoluciji protiv odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da prizna Jerusalem za prijestonicu Izraela.

U pismu je napisala da će američki predsjednik Trump "pažljivo pratiti glasanje" i da je, kako se dodaje, "tražio izvještaj o tome ko je glasao protiv nas".

U četvrtak će biti održano zasjedanje Generalne skupštine UN-a na kojem će se razmatrati pitanje Jerusalema.

Američki predsjednik Trump je početkom decembra priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i izazvao oštre kritike međunarodne zajednice, a posebno islamskog svijeta.

(AA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB