Logo
Print this page

U Arakanu otkriveno pet masovnih grobnica

, Published in Svijet Featured

U mijanmarskoj regiji Arakan otkriveno je pet novih masovnih grobnica, što je još jedan od pokazatelja sa kakvim zločinima su suočeni arakanski muslimani, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinska agencija Associated Press (AP) objavila je kako je na osnovu izjava svjedoka masakra u Arakanu, satelitskih snimaka i videzapisa zabilježenim mobilnim telefonima, utvrđeno je kako je u selu Dar Pyin, na sjeveru regije Arakan, pronađeno pet novih masovnih grobnica.

Pomenuto selo je u potpunosti zapaljeno i uništeno, a na videosnimcima svjedoka masakra u ovom selu primjećeno je najmanje 75 tijela. Prema izjavama očevidaca, u pronađenim masovnim grobnicama nalazi se oko 400 tijela.

Jedan od mještana ovog sela koji je izbjegao masakr potvrdio je kako je mijanmarska vojska upala u selo i otvorila vatru na civile. Svjedoci navode kako su vidjeli da je vojska ubila stariju ženu sa trogodišnjim unukom.

Također, u izjavama svjedoka navodi se kako je vojska mještane okupila na samom ulazu u selu, gdje su pobijeni a nakon toga zakopani u tri odvojene masovne grobnice. Naveli su kako se dvije grobnice nalaze i pored lokalne škole.

Arakanski muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja koje u Arakanu provodi mijanmarska vojska i budistički militanti.

Prema podacima "Ljekara bez granica", od 25. augusta ubijeno je 6.700 muslimana. Do sada je u susjedni Bangladeš, u regiju Cox’s Bazar, izbjeglo više od 650.000 izbjeglica. Računajući i izbjegle u ranijem periodu, u toj bangladeškoj regiji trenutno živi oko 900.000 arakanskih muslimana.

Prema podacima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, koji se baziraju na satelitskim snimcima, u regiji je zapaljeno oko 350 muslimanskih sela.

 

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB