Logo
Print this page

Rotterdam: Pegida odustala od skupa ispred džamije nakon protesta građana

, Published in Svijet

Članovi Pegide su odustali od skupa na kojem bi ispred džamije u holandskom Rotterdamu organizovali roštiljanje sa svinjskim mesom, javlja Anadolija (AA).

Naime, islamofobični pokret Pegida je odustao od organizovanja roštilja nakon što se ispred džamije "Laleli" okupilo na stotine osoba.

Okupljeni, koji su nosili zastave Turske i Maroka, bili su krajnje sretni kada su saznali da su članovi Pegide odustali od održavanja skupa.

Grupa, poznata pod imenom "Za mir 010", nekoliko sati prije nego se trebao održati skup Pegide, ispred džamije su postavili transparent s porukom mira i ljubavi, a na ulaz bogomolje su donijeli cvijeće.

Murat Ozyurek, vjerski poglavar džamije "Laleli", kazao je za AA da su protiv okupljanja članova Pegide glas podigli ljudi iz različitih društvenih grupa.

"Naše komšije i stanovnici ove četvrti su u dvorište džamije donijeli cvijeće. Ovdje želimo na najljepši način živjeti s našim komšijama. Ne želimo probleme s bilo kime", rekao je Ozyurek.

Jeroen Dekker, Holanđanin koji žive u blizini džamije, kazao je da je došao pružiti podršku okupljenima nakon što je saznao da Pegida ispred džamije planira održati skup.

"Bez obzira na vjeru i naciju kojoj pripadamo, trebamo se međusobno poštovati", kazao je Dekker.

Madelon Grant, koja isto tako živi u tom dijelu grada, istakla je da je došla kako bi dala podršku mirnim protestima protiv Pegide.

"Ne smijemo ostaviti na cjedilu ljude iz džamije. Trebamo pokazati da su vrata džamije svima otvorena", rekla je Grant.

Pegida je ranije saopštila da će ove sedmice ispred džamija u Rotterdamu, Utrechtu, Goudi, Haagu i Arnhemu u vrijeme iftara organizovati roštiljanje sa svinjim mesom.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB