Okončana 20. Mektebska liga MIZ Sarajevo

22 Feb 2017

U nedjelju 19. februara 2017. godine okončana je 20-ta sezona Malonogometne lige polaznika mektebske nastave MIZ-e Sarajevo. Završnica ovog vrlo popularnog takmičenja među polaznicima mektebske nastave održana je u sportskoj dvorani Osnovne škole „Porodice ef.Ramić“ u Semizovcu.

U ovogodišnjoj jubilarnoj 20 sezoni mektebske lige u malom nogometu/futsalu,kojom je rukovodio koordinator Medžlisa za mektebsku nastavu Elvedin ef.Klisura, učestvovalo je 45 mekteba, sa preko 450 učesnika. Nakon takmičenja po grupama u trokružnom sistemu u kojem su mekteblije odigrale 90 utakmica u samu završnicu su se plasirale ekipe četiri mekteba i to mekteb Podlugovi, Alipašino b faza, Vogošća  i Jezero.

Završnica Lige počela je svečanim defileom ekipa koje su se plasirale u polufinale, nakon čega je odlomak iz Časnog Kur'ana proučio Hamidović Bilal-polaznik mektebske nastave u mektebu Alipašino b faza, igrač ekipe Alipašino b faza, a kojem je taj dan od svih prisutnih u dvorani upućena iskrena čestitka jer je dan ranije osvojio prvo mjesto na Rijasetovom takmičenju polaznika mekteba u hifzu amme džuza, nakon čega je uslijedilo intoniranje državne himne i zajedničkog tekbira, sa kojim je počinjala svaka utakmica Lige.

Ispred organizatora prisutnima se obratio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, koji se u svom govoru osvrnuo na same početke ove Lige i ideju vodilju ove aktivnosti MIZ-e Sarajevo, kojom se od samih početaka želi popularizirati mekteb i pohađanje mektebske nastave, te izrazio nadu da će se ovaj vid druženja i takmičenja mekteblija nastaviti i na višim instancama Zajednice kao što je to bilo i ranijih godina.

Prvi polufinalni par su činili mekteb Podlugovi i mekteb Alipašino b faza. Mekteblije iz Podlugova bili su superiorniji i zasluženo savladali mekteblije sa Alipašina rezultatom 7:2, a u ovoj utakmici posebno se istakao Husić Enver iz mekteba Podlugovi koji je postigao 5 pogodaka.

Drugo polufinale također nije donijelo neizvjesnosti čemu svjedoči i identični rezultat kao i prve polufinalne utakmice od 7:2 kojim je mekteb Jezero bio bolji od polaznika mekteba iz Vogošće, a u ovoj utakmici se istakao polaznik mekteba Jezero Salanović Muhamed koji je postigao 4 pogotka.

U utakmici za treće mjesto su mekteblije iz Vogošće minimalnim rezultatom od 1:0 savladali mekteblije sa Alipašina, te time obezbijedili treće mjesto u ovogodišnjoj sezoni Lige.  

U finalnom meču između mekteba Podlugovi i Jezero susret se završio neriješenim rezultatom 2:2. Dodatni period igre bio je petominutni produžetak u kojem su mekteblije sa Jezera postigli pogodak i odbranili ga do kraja produžetka, te time odbranili prošlogodišnju titulu i obezbijedili titulu najboljeg u jubilarnoj 20-oj sezoni mektebske lige u malom nogometu. Pobjedu i radost mekteblije sa Jezera su podijelile sa svojim muallimom Muhamed ef. Abazom i velikim brojem navijača koji su ih bodrili sa tribina.

Prije same ceremoije dodjele medalja i pehara učesnicima se obratio Hazim ef.Krupalija, imam džemata Butmir, idejni začetnik mektebske lige koji je u svom govoru naglasio važnost sporta u odgoju duha i tijela  kao i važnost druženja na principima naše vjere za rad ostvarivanja plemenitih ciljeva. U ime Medžlisa, kao znak zahvalnosti Hazim ef. dodijeljena je zahvalnica koju je uručio zamjenik glavnog imama Malik ef.Šljivo.
                
Nakon toga uslijedila je ceremonija dodjele medalja i pehara najboljima. Diploma za fair play ekipu dodijeljena je mektebu Alipašino b faza, na čelu sa muallimom mr.Muhamedom ef.Hafizovićem nakon čega su zaslužene medalje primili trećeplasirani tim mekteba Vogošća sa svojim muallimom/trenerom Muslijom ef.Čelikovićem, drugoplasirani ekipa Podlugova i nihov muallim Asmir ef.Salihović i pobjednici 20-tog jubilarnog izdanja Lige mekteb Jezero, sa svojim muallimom Muhamedom ef.Abazom kojima je dodijeljen pehar pobjednika.

Prigodne nagrade su uručene i najboljem strijelcu Lige Muhamedu Salanoviću iz ekipe Jezera,najboljem golmanu Lige Nahić Edinu iz mekteba Podlugovi,te najboljem igraču Lige za ovu sezonu Husić Enveru iz mekteba Podlugovi.

Medžlis Sarajevo je dodijelio i zahvalnice muallimima mekteba koji su igrali završnicu Lige za afirmaciju mekteba i mektebske nastave.
 
MIZ Sarajevo iskazuje zahvalnost rukovodstvu škole „Porodice ef. Ramić“ iz Semizovca na ustupljenom prostoru za aktivnosti ove vrste, kao i direktoru Osnovne škole „Fatima Gunić“ gosp.Hajrudinu Ćupriji koji je ustupio njihovu salu za Ligu do njene same završnice.

MIZ Sarajevo se zahvaljuje i svim muallimima mekteba koji su  učestvovali u  ovogodišnjem jubilarnom 20-tom izdanju Lige, polaznicima njihovih mekteba koji su svojim kolegama iz mekteba pružali veliku podršku čemu svjedoči sjajna atmosfera koja se mogla vidjeti i osjetiti na finalnom dijelu, u čemu su prednjačili mekteblije iz Podlugova, kao i sudijskom paru Klisura-Ahmedinović koji je propratio sve utakmice Lige.

Ovakva druženja i susreti jesu prilika za međusobna upoznavanja naših mekteblija, prilika da se pokažu vještine naših polaznika, uspostavi čvrsta veza koja nas sve ujedinjava u činjenju dobra.
                                                                                                         

Elvedin ef.Klisura

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo