Obama: Politika Netanyahua čini buduću palestinsku državu nemogućom

11 Jan 2017

Američki predsjednik Barack Obama je u intervjuu objavljenom u utorak na izraelskoj televiziji rekao kako politika premijera Benjamina Netanyahua podrške židovskom naseljavanju na okupiranom teritoriju čini buduću palestinsku državu nemogućom.

"Bibi kaže kako vjeruje u rješenje s dvije države a ipak njegova djela dosljedno pokazuju da ako ga se pritisne da odobri više naselja on će to i učiniti bez obzira što govori o važnosti rješenja s dvije države", rekao je Obama koristeći Netanyahuov nadimak.

Oko 570.000 Izraelaca sada živi na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu koje je Izrael okupirao i koji su dom za više od  2,6 miliona Palestinaca.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem u bliskoistočnom ratu 1967. Kasnije je anektirao Istočni Jerusalem što međunarodna zajednica nije priznala.

Palestinci žele Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem zajedno s Pojasom Gaze, koji je Izrael isto tako okupirao 1967. a povukao se 2005., za svoju nezavisnu državu.

"Što sve više vidimo je da činjenice na terenu čine skoro nemogućim, u najmanju ruku vrlo teškim, a ako se trend nastavi - nemogućim, stvaranje neprekinute palestinske države koja funkcioniše", rekao je Obama Drugom kanalu programa Uvda.   

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo