Palestina prekinula kontakte s UNRWA-om zbog mijenjanja palestinskog nastavnog programa Istaknuto

14 Apr 2017

Palestinsko ministarstvo obrazovanja prekinulo je sve kontakte s Agencijom UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) zbog njene odluke da promjeni sadržaj školskih udžbenika koji se uče u palestinskim školama, prenosi WAFA.

UNRWA želi da ublaži političke tekstove u školskim udžbenicima nakon što su Izrael i njegovi saveznici optužili da palestinski udžbenici potiču na nasilje protiv jevrejske države, koja je okupirala Zapadnu obalu i pojas Gaze i podvrgla je njihovih četiri miliona stanovnika svim oblicima diskrminacije, represije i poniženja, istovremeno im uskraćujući pravo na samoodređenje i očuvanje nacionalne istorije i kulture.

U saopštenju ministarstvo navodi da je donijelo odluku nakon što je uvidjelo kako više nije uvjereno da je UNWRA spremna da promjeni politiku prema udžbenicima.

- Mijenjanje palestinskog nastavnog programa flagrantno je kršenje zakona zemlje domaćina. Svaka izmjena s namjerom da se udovolji bilo kojoj strani bit će smatrana izdajom palestinskih ciljeva i prava palestinskog naroda koji živi pod okupacijom da očuva svoj identitet i nacionalnu borbu - navodi ministarstvo u saopštenju.

Ministar obrazovanja Sabri Saidam izjavio je da njegovo ministarstvo neće popustiti pred bilo kime niti će prihvatiti nešto što se smatra poniženjem za palestinski narod, njegovu istoriju i borbu.

UNNRWA rukovodi školama u palestinskim izbjegličkim logorima na okupiranim teritorijama, u Jordanu, Siriji i Libanu od njenog stvaranja 1950. godine, nakon što su Palestinci protjerani sa svoje zemlje stvaranjem Izraela 1948. godine.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo