Izložba u povodu 100 godina bitke kod Çanakkale

17 Mar 2015

Izložba dokumentarnih fotografija pod nazivom "Čanakkale, 100 godina od bitke na Galipolju", otvorena je u ponedjeljak u sarajevskoj galeriji "Preporod".

Memorijalnu izložbu su u znak sjećanja na jednu od najvećih bitaka u Prvom svjetskom ratu otvorili ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, ataše u Uredu savjetnika za kulturu i turizam turske Ambasade Soner Sahin i prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, inicijator organiziranja ove postavke.

Istaknuli su značaj ove bitke koja je, istovremeno, bila i prekretnica koja je omogućila razvoj moderne Turske pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka.

U ovoj bici, kako je rečeno, ispoljena je dotada neviđena požrtvovanost i odlučnost, a, prema nezvaničnim podacima, na turskoj strani je sudjelovalo i oko 20.000 Bošnjaka.
 
Postavka sadrži više od 50 fotografija, ustupljenih iz Arhiva Generalštaba Republike Turske, koje svjedoče o tragičnim posljedicama i stradanju iznimno velikog broja vojnika, ali i o patriotizmu i hrabrosti njenih sudionika.

Radi se o bici vođenoj na turskom poluostrvu Galipolje 1915. godine, a koju su započele združene britanske i francuske snage u namjeri da zauzmu Istanbul i tako uspostave kontrolu nad strateški važnim moreuzima Bosforom i Dardanelima.

U turskim izvorima ova se bitka naziva Çanakkale Savaşlari, "Bitka kod Čanakkale" (prema gradu Çanakkale na južnoj azijskoj strani Dardanela), dok se ta bitka u američkim izvorima zove Dardanelles Campaign, "Dardanelski pohod." U Francuskoj, Australiji i na Novom Zelandu, bitka se zove Gallipoli.

Provincija Çanakkale leži na dva kontinenta - Evropi i Aziji, a grad Çanakkale je najbliži veći grad u okolini drevne Troje.

Izložba, koju je u povodu 100-te godišnjice spomenute bitke organizirala galerija Preporod u saradnji s Ambasadom Republike Turske u Bosni i Hercegovini, bit će otvorena do 24. marta.

(Fena)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo